onsdag 26. november 2008

Forskjellige nyhetsartikler

Zang (4) har har hjertet på magen

Denne nyhetsartikkelen er oppsiktvekkende. Det at guttens hjerte vokser på utsiden av magen er ikke noe man leser eller hører ofte om. Overskriften er også oppsiktvekkende og tiltrekker seg oppmerksomhet. Nyhetsaken inneholder også et bilde som gjør saken enda mer interessant.

NÅ: skuddvekslingpågår på Taj Mahal

Denne nyhetssaken er aktuell. I overskriften finner vi ordet NÅ som innleder overskriften. Dette gir oss et enda bedre blikk på hvor aktuell nyhetssaken er.

Prince-eks måtte løpe for livet

Denne saken handler om en nyhet, men den knyttes til en person vi kan identifisere. Opptøyene i mumbai er en sak vi kan lese om i alle medier, men i denne artikkelen kan vi koble den til en kjent person. Denne saken kan også knyttes til saken ovenfor. Den handler om de samme opptøyene.

Repetisjons oppgaver s.140

1. Sjangeren nyhet kan deles opp i flere undersjagere. Vi har undersjangeren artikkel baseres på dagsaktuelle hendelser. Kjennetegn for denne undersjangeren er at det er den tradisjonelle formen for nyheter og den finnes gjerne i omvendt pyramidestruktur.

2. Omvendt pyramidestruktur vil si at den viktigste informasjonen kommer først og så den minst viktigste informasjonen kommer til sist.

3. APUS blir brukt i nyheter i TV og radio. Her benyttes ikke den omvendte pyramiden. APUS blir brukt som huskeregel for anslag, presentasjon, utvikling og slutt. I anslaget blir temaet og vinklingen presentert. Presentasjonen gir svaret på de viktigste spørsmålene i saken. I utviklingen blir saken vinklet og spisset og ulike sider får uttale seg. Slutten oppsummerer og setter punktum for nyhetsinnslag.

4. Gode nyhetsinnslag i radio inneholder flere elementer enn opplesning av meldinger. Blokker og kontentum er noen faguttrykk som blir brukt for ulike typer elementer. En blokk er når nyhetsoppleseren introduserer opptak, f.eks. intervjuer som har blitt gjort til nyhetsinnslag. Komtetum vil si miljølyd. Dette betyr at vi hører de naturlige lydene som er da opptaket har blitt gjort.
I TV er det andre hensyn som må tas. Her blir bilder klippet sammen og nyhetene blir lest over bildene.

5. Presseetikk er moralske normer og regler for hvordan mediene skal forholde seg til kilder og omtalte personer. Presseetikken kommer til uttrykk gjennom Vær-varsom plakaten og uttalelser fra pressens faglige utvalg.
Vær-varsom plakaten inneholder bestemmelser for hvordan journalister skal oppføre seg ovenfor kilder og omtalte personer. I enhver nyhetsredaksjon vil det komme opp diskusjoner om det er riktig eller galt å publisere en viss nyhetssak. Da kan de henvende seg til Vær-varsom plakaten, her vil man finne svaret på nesten enhver problemstilling man kan befinne seg når det gjelder publisering av nyhetssaker.

6. De avisene som begår overtramp er pliktige til å trykke beklagelse eller fortelle om overtramp de har begått, dersom klagen får medhold.

Merking av manipulerte reklamebilder

Jeg ser positivt på forslaget til SV som går ut på å merke manipulerte reklamebilder. Hvis vi får merking av manipulerte reklamebilder vil man ikke bli lurt av reklamer som ikke "snakker sant". Det er lett å la seg påvirke om et det blir reklamert for et produkt som viser "perfekte resultater". Disse bildene lyver og de kan ikke love det resulatet som er vist på bildet.
Disse bildene skaper også problemer og usikkerhet for unge som føler seg presset til å se ut som menneskene på bildene. Men det er ikke bare de unge som kan føle press og usikkerhet, alle mennesker generelt kan føle de at de må se ut som disse retusjerte menneskene.
Merker man bildene som er manipulerte eller redigerte vil det kanskje bli lettere for mennesker å godta seg selv.

onsdag 12. november 2008

Virtuell undervisning

Nyheter:http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=522351
Denne nyheten er i undersjangeren artikkel. Det er en nyhetsak som er skrevet i omvendt pyramideform, det vil si at det mest relevante stoffet er først og det minst relevante stoffet finner vi i slutten av artikkelen.
Kommentar: http://www.liernett.no/?artikkel=2387
Dette er en petit eller et kåseri. Den er skrevet humorisktisk, med ironi og kanskje litt sarkasme som virkemidler. Denne petiten er med en lett og personlig tone.
Feature: http://http://www.vgb.no/31722/perma/380527/
Dette er et innlegg som er skrevet med et subjektivt syn. En feature er skrevet med et subjektiv syn og inneholder ofte journalistens egne meninger og syn på ulike saker. Den er mer persononlig enn en objektiv reportasje eller artikkel.