onsdag 6. mai 2009

Propaganda

Propaganda er en måte å formidle ensidig informasjon på. På denne måten må man ta stilling til informasjonen. Dette er ikke veldig ulikt en reklamefilm. Propaganda er ikke objektivt.

Filmen "Viljens triumf" er en propagandafilm. Filmen har en ensidig fremstilling av nazismen og Hitler. I filmen fremstilles nazismen som noe bra ved samholdet og fellesskapet som ble vist i mange av filmens scener. Hitlers mål om utryddelse av jødedommen kommer på ingen måte frem i filmen.

Denne filmen påvirket nok det tyske publikummet til å ta medhold til nazismen og Hitler. Filmen viser hyllesten Hitler får når han kjører gjennom gatene og når han taler til folket. Publikummet så samholdet folket som fulgte han hadde, ordenen og disiplinen. Ikke minst hørte de på Hitler og han var god til å snakke for seg og påvirket mange med det.

Livet som soldat fremstilles som et morsomt og koselig liv. Filmen viser bilder fra soldatleirer der soldatene smiler, lekesloss og morer seg. Soldatene får utdelt godt med mat og de smiler mens de jobber. Dette fremstiller hæren som et sted folk morer seg og trives.

søndag 3. mai 2009

Tiden før "nyteknologien"

Jeg snakket med pappa om hvordan han kommuniserte med venner og kjente da det ikke enda var tilgang til mobiltelefoner, internett osv. Telefonen var tilgjengelig, men likevel brukte han sykkelen for å komme frem til venner for så å lage en muntlig avtale eller kontakte sine venner. Altså syklet han eller gikk for å kommunisere med andre, sjeldent telefon. Musikken han hørte på fikk han tak i via radio, kasetter eller plater. Julehilsnene som ble sendt ut gikk gjennom posten og reginingene ble betalt i banken.