mandag 8. desember 2008

Bergen som studentby


Byen som er omgitt av de syv fjell er kjent for regn som laver ned mesteparten av året, fløybanen og den UNESCO-listede fiskebryggen. Men Bergen huser også en stor del av Norges studenter. Mange skoler i Bergen er ettertraktet, blant annet Universitet i Bergen. Men hvordan er egentlig selve Bergen by tilrettelagt for studentene?

I Bergen studerer over hele 25 000 mennesker. 16 000 av dem holder til ved Universitetet. Da er det viktig å ha et godt studentmiljø og flere tilbud som kan tilfredsstille forskjellige typer mennesker som har forskjellige interesser.

Hans-Ragnar Skogli er fra Årdal i Sogn og Fjordane, men for tiden bor han i Bergen og studerer ved universitet i Bergen. Han forteller om studentmiljøet og tilbud som sikter mot studentene.

Torsdager regnes som studentenes dag og mange studenter tar en tur ut på denne dagen. Prisene på drikke er da lagt godt til rette for å matche et stramt studentbudsjett. Bocca og Metro er noen av utestedene du finner hvor studenter holder til. Det finnes utesteder for alle typer mennesker. Bergen er heller ikke i mangel på konserter. Byen har huset band som Kiss, Metallica og Iron Maiden. Dette har ført til at byen har vist seg som en verdig arrangør. Garage og Hulen er også steder hvor konserter finner sted forteller Hans-Ragnar.

Det eneste negative han har å legge til er en liten mangel på debatter. Han mener det kunne vært mer debatter med politikere i samarbeid med studentene.

Bergensstudentenes allianseidrettslag er en organisasjon som tilbyr et stort utvalg av forskjellige idretter. Noen av idrettene er blant annet volleyball, håndball, innebandy og mange flere.

Studentsenteret er nytt for året og mange studenter bruker mye tid der. Her forgår forelesninger, det er en ny kantine og diverse idrettslige aktiviteter. Samtidig som senteret ble bygget, ble det også bygget en ny svømmehall som hører til senteret.

Boliger og hybler i Bergen er det som regel ingen problem å få tak i, så lenge man er ute i tide. Det er mulig å få tak i en hybel i sentrum til en rimelig pris. Selve bykjernen i Bergen er liten, så om man bor utenfor kommer man gjerne langt unna sentrum.

Kjernen i Bergen er liten, så det kan føles ut som man bare kan gå ut døra og traske opp i fjellene for en tur. Slik er det nesten også. Turmulighetene er ikke få her. Som tidligere nevnt blir Bergen kalt byen mellom de syv fjell, og det er ikke uten grunn at de syv fjellene blir representert i byvåpenet. Ulrikken er en kjent turistattraksjon og er også populær blant friluftsglade studenter.

Bergen ble i år kåret til den nest beste studentbyen i Norge, og dette forteller at studentene i Bergen trives. Hans-Ragnar forteller at studentmiljøet er veldig bra, og at han trives kjempebra i Bergen.

På spørsmålet om han har merket finanskrisen på studentlivet svarer han nei. Han lever for tiden verken på lån eller stipend og klarer seg bra. Men han legger til at flere av kameratene hans har merket det, ettersom arbeidsplassene de jobber på ved siden av studiene begynner å kutte ned på ansatte. Et studentliv er og blir et studentliv, man må spinke og spare.



Ingen kommentarer: