onsdag 27. august 2008

Kommunikasjonsmodellen

Kommunikasjon er kontakt mellom mennesker, på mange forskjellige måter. Vi har muntlig kontakt, skriftlig kontakt og kroppsspråk. Vi kan også dele kommunikasjon inn i god kommunikasjon og dårlig kommunikasjon. Kommunikasjonsmodellen består av en sender, koding, budskap (medium), avkoding og mottaker.

  • Senderen er den som sender ut budskapet.
  • Koding kan være måter budskapet blir sendt ut på eller andre ting som kan påvirke oppfatningen av budskapet.
  • Så har vi selve budskapet som kan bli formidlet gjennom medier.
  • Avkoding er hvordan vi oppfatter budskapet. Budskapet kan være sendt ut med en intensjon om å bli oppfattet på en spesiell måte, men koding kan ha forårsaket at budskapet ikke blir oppfattet slik.
  • Mottakeren er de som mottar budskapet og oppfatter det.

God kommunikasjone er når sender og mottaker kommuniserer bra. Det vil si at budskapet kommer frem slik det ble sendt. Andre eksempler på god kommuniksasjon er er at begge parter er tydelige og åpne hvis det for eksempel blir ført en samtale.

Dårlig kommunikasjon kan være forstyrrende elementer som påvirker budskapet. et annet eksempel på dårlig kommunikasjon er en dårlig samtale mellom to parter, der for eksempel ingen av partene er interessert i å føre ensamtale og det resulterer derfor i mye "pinlig stillhet".

1 kommentar:

Anonym sa...

Well well well......